searchbox

freefotos.gr

freefotos.gr

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Σταματήστε τη σφαγή μωρών φώκιας


Όπως η Κίνα ήταν στο επίκεντρο της διεθνούς καταδίκης για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έτσι τώρα ο Καναδάς καταδικάζεται παγκοσμίως για την ετήσια αιματηρή σφαγή των μωρών φώκιας. Όλα τα μάτια είναι στραμένα στον Καναδά δεδομένου ότι προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010, και αυτή η προσοχή προσφέρεται για να επιδειχθεί αυξημένη υπευθυνότητα και να δοθεί ένα θετικό παράδειγμα για τον κόσμο με την τοποθέτηση ενός τέλους στην ετήσια σφαγή της φώκιας.

Οι κυνηγοί φώκιας γαντζώνουν συνήθως τις φώκιες από το μάτι, το μάγουλο, ή το στόμα για να αποφύγουν την καταστροφή της γούνας, μετά τραβούν σέρνοντας τα μωρά φώκιας έξω από τον πάγο, σε πολλές περιπτώσεις ενώ το ζωάκι ζει ακόμα . Πολλά από αυτά τα μωρά μπορεί ακόμη και να μην έχουν φάει την πρώτη στερεά τροφή ή να μην είχαν μάθει πώς να κολυμπούν προτού να θανατωθούν για ένα προϊόν που κανένας δεν χρειάζεται.

Δεν υπάρχει καμμιά δικαιολογία για τη θανάτωση και το γδάρσιμο των μωρών φώκιας ενώ είναι ζωντανά. Στην Καναδική επαρχία Newfoundland, το εισόδημα από τη σφαγή φώκιας συνεισφέρει λιγότερο από 1% της οικονομίας της επαρχίας, αλλά ακόμα κι αν ήταν περισσότερο, δεν θα υπήρχε ποτέ ικανοποιητική δικαιολογία για την άγρια κακοποίηση μωρών ζώων μπροστά στα βλέμματα των τρομοκρατημένων μητέρων τους. Οι άνθρωποι ήταν σε θέση πάντα να αντικαταστήσουν τις σκληρές παραδόσεις με ανθρωπιστικές.

Διαμαρτυρία της PETA στην Αθήνα-21 Οκτωβρίου 2009, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από την Ακρόπολη, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 11:00 π.μ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ LINK από τον ΜΑΓΝΗΤΗ: Αιματοβαμμένη Φώκια - Να σταματήσει η Σφαγή τώρα!

Δείτε επίσης: Ανθρώπινος ρατσισμός
ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ

O παραλογισμός της εξόρυξης χρυσού


Το περιβαλλοντικό κόστος που πληρώνει ο πλανήτης για να συντηρούμε τον σπάταλο τρόπο ζωής μας είναι ανυπολόγιστο και θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι περιεκτικότητες των μεταλλευμάτων φθίνουν ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και αν ορισμένα μέταλλα είναι απαραίτητα και η ύπαρξη κάποιων μεταλλείων μπορεί να θεωρηθεί ως αναγκαίο κακό, στην περίπτωση των μεταλλείων χρυσού τίθενται τεράστια ηθικά ζητήματα, και η κατάσταση αγγίζει πλέον τα όρια του παραλογισμού. Η παραγωγή χρυσού υπερδιπλασιάστηκε από το 1980 και μετά, προερχόμενη κατά κανόνα από μεταλλεία μικρότερης περιεκτικότητας και με τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την ίδια τη μεταλλευτική βιομηχανία ....

("Resource Consumption Intensity and the Sustainability of Gold Mining", Gavin Mudd, 2007) για την παραγωγή ενός κιλού χρυσού απαιτούνται κατά μέσο όρο:

150 κιλά κυανίου
40.000 kWh ενέργειας και
477.000 λίτρα νερού
και εκπέμπονται 11,5 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα

Η μεταλλουργία χρυσού είναι μια εξαιρετικά ενεργοβόρα βιομηχανία, με σημαντική "συνεισφορά" στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Όλα αυτά τα κρίσιμα για το περιβάλλον μεγέθη αυξάνονται δραματικά, καθώς μειώνεται η περιεκτικότητα των μεταλλευμάτων, όπως δείχνουν τα παρακάτω διαγράμματα. Για μετάλλευμα περιεκτικότητας κάτω των 2 γρ. χρυσού ανά τόνο, όπως είναι πολλά από τα σημερινά "κοιτάσματα" (οι Σκουριές στη Χαλκιδική έχουν 0,8 γρ. ανά τόνο), απαιτείται το τρομακτικό ποσό των 1.000 κιλών κυανίου για κάθε κιλό χρυσού!

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τους όγκους των στείρων και των επικινδύνων αποβλήτων, την όξινη απορροή, την αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, την καταστροφή των τοπικών οικοσυστημάτων, η εικόνα συμπληρώνεται.

Είναι αυτό το περιβαλλοντικό κόστος αποδεκτό για ένα άχρηστο μέταλλο;
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Δίωξη για τη ρύπανση στην Κορώνεια


Ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων είκοσι βιομηχανικών μονάδων για τη συστηματική ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η δίωξη αφορά το πλημμέλημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

Μετά από πολύμηνη έρευνα, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαβίβασε το πόρισμα που συνέταξε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Βάσει των στοιχείων του πορίσματος, ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος εισαγγελέας, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, προέβη στην άσκηση διώξεων για την υπόθεση.

Οι παραπάνω βιομηχανικές μονάδες κατηγορούνται -μεταξύ άλλων- ότι εκφόρτιζαν τα λύματά τους απευθείας στη λίμνη, χωρίς τον προαπαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις είναι μία γαλακτοβιομηχανία, βαφεία και βουστάσια.

Παράλληλα, αναμένεται το επόμενο διάστημα το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν -για την ίδια υπόθεση- ευθύνες σε βάρος στελεχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.

πηγή