searchbox

freefotos.gr

freefotos.gr

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ένα λιτό βιντεάκι που μιλάει για τη Γάζα

Από http://georgelaios.blogspot.com
Ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που δημοσιεύθηκε και διακινείτε μέσω Ίντερνετ και φέρει τη σφραγίδα του βραβευμένου Ισραηλινού σκηνοθέτη Γιόνι Γκούντμαν, προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στο Ισραήλ. Το 90 δευτερολέπτων φιλμάκι προσπαθεί και μάλλον πετυχαίνει με μοναδικό τρόπο να περιγράψει την περιορισμένη ζωή των κατοίκων της Γάζα...

Το φιλμ, που ονομάζεται «Κλειστή Ζώνη» περιγράφει την προσπάθεια ενός παιδιού που ζει στη Λωρίδα της Γάζας, να κυνηγήσει ένα πουλί η οποία είναι μάταιη καθώς ο δρόμος κλείνει συνεχώς μπροστά του.
Ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι σκοπός του φιλμ ήταν να αλλάξει τις παγιωμένες πεποιθήσεις περί καλού και κακού που κυριαρχούν στην πατρίδα του. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούν ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πραγματικοί άνθρωποι. Προτιμούν να τους θεωρούν κάτι κακό. Ότι όλοι είναι όπως τα μέλη της Χαμάς. Είναι εύκολο να λες “ας τους τιμωρήσουμε, ας τους σκοτώσουμε όλους” και πιο δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις σαν καθημερινούς ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά» δήλωσε ο Γκούντμαν στην Jerusalem Post.
Ο Γκούντμαν ξεκίνησε την δημιουργία του φιλμ πριν την ισραηλινή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία 1.300 Παλαιστίνιοι – μεταξύ αυτών πολλά παιδιά – έχασαν τη ζωή τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΙΛΜ 90 δευτερολέπτων «Κλειστή Ζώνη»

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!


Μετά τις αποκαλύψεις για εμπλοκή της Μαφίας

Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των αποβλήτων

"Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα για εμπλοκή της ιταλικής Μαφίας στην υπόθεση ναυαγίων πλοίων που περιείχαν τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, αποδεικνύει για άλλη μιά φορά το πλέγμα της αδιαφάνειας που καλύπτει τη λειτουργία της πυρηνικής βιομηχανίας. Αποδεικνύει ακόμα το μέγεθος της ανευθυνότητας όλων όσοι διαχειρίζονται ραδιενεργά υλικά. Ακόμα και ο κατά τεκμήριο υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, υποχρεώθηκε πρόσφατα να τονίσει τις ευθύνες όλων των χωρών με πυρηνικά,καθώς δήλωσε οτι έχουν καταγγελθεί επισήμως πάνω από 1500 περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών και οτι αυτό κατά τη γνώμη του είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αντιλαμβάνεται κανείς το πώς υποθηκεύεται το Περιβάλλον, η Ειρήνη και η ίδια η Ζωή στον Πλανήτη, από την επιμονή ορισμένων στην αδιέξοδη επιλογή της πυρηνικής ενέργειας." Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου Θανάσης Αναπολιτάνος, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των ναυαγίων, μέσα από διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπιση της απειλής που ελλοχεύει. Ζητά -μπροστά και στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου- από τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν δημόσια θέση για την πυρηνική ενέργεια και κατά πόσον θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών σταθμών στην περιοχή.

Καταδικάστηκε η Μάλτα για το ανοιξιάτικο κυνήγι


Ανακοινώθηκε η αναμενόμενη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ανοιξιάτικο κυνήγι στη Μάλτα1. Η απόφαση βασίστηκε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των Άγριων Πουλιών. Πιο συγκεκριμένα, έλαβε υπόψη της τη δυσμενή κατάσταση του Τρυγονιού και του Ορτυκιού η οποία γινόταν ακόμη δυσμενέστερη με την απόφαση της Κυβέρνησης της Μάλτας να επιτρέπει το ανοιξιάτικο κυνήγι.

Η Μάλτα οδηγήθηκε στα Δικαστήρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2008 μετά από καταγγελία της BirdLife International2 και της BirdLife Malta, υποστηρίζοντας ότι η Μάλτα δεν συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των Άγριων Πτηνών.
ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 36 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ Β΄ ΖΩΝΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ


http://www.spay.gr/

Νέα απόφαση του ΣτΕ μετά από προσφυγή του ΣΠΑΥ και του Δήμου Βύρωνα

Την οριστική αναστολή οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας εντός του ανενεργού στρατοπέδου της πρώην 350 Π.Μ. στη Β΄ Ζώνη του Υμηττού, αποφάσισε η Τριμελής Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, εκπροσωπώντας τους 15 Δήμους-μέλη του Συνδέσμου.

Η συγκεκριμένη απόφαση «παγώνει» όλες τις οικοδομικές εργασίες εντός του στρατοπέδου μέχρι να εξεταστεί από το 5ο Τμήμα του ΣτΕ η αίτηση ακυρώσεως του ΣΠΑΥ και να εκδοθεί η οριστική απόφαση για το μέλλον των εν λόγω εργασιών.

Δεν είναι άνθρωπος αυτός. Είναι τέρας


Με δηλητηριασμένα δολώματα που κάποιος διασκόρπισε στους δρόμους και τις αυλές του χωριού Επισκοπή, πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Ιεράπετρας, θανάτωσε 40 γάτες και 10 σκύλους.

«Χρειάστηκε δύο νύχτες για να προκαλέσει το φρικτό θάνατο των ζώων μας, σκορπίζοντας τηγανισμένες γόπες πασπαλισμένες με το απαγορευμένο φυτοφάρμακο, λανέιτ, στους δρόμους και στις αυλές μας. Ανάμεσα στα θύματα του απάνθρωπου δράστη και η σκυλίτσα μου που πριν δέκα μέρες είχε γεννήσει. Τα έξι κουταβάκια έμειναν ορφανά και προσπαθούμε να τα σώσουμε ταίζοντας τα , με μπιμπερό, μαζί με τη γυναίκα μου....

κάθε δύο ώρες,» είπε ο Μηνάς Χριστοδούλου, κάτοικος του χωριού.
«Δεν είναι άνθρωπος αυτός. Είναι τέρας.» οι χαρακτηριστικές δηλώσεις των κατοίκων οι οποίοι αγανακτισμένοι και ανάστατοι προσπαθούν να ανακαλύψουν «το τέρας» που κυκλοφορεί ανάμεσά τους.

Από ΕΝΕΤ

Κανένα νεώτερο για τον απαχθέντα καθηγητή


«Δεν έχουμε μάθει κάτι νεώτερο για την τύχη του Θανάση, οι έρευνες συνεχίζονται. Για την ώρα, ουδείς μπορεί να μιλήσει με σιγουριά ούτε και για τα κίνητρα των δραστών της απαγωγής του, στο Πακιστάν. Είναι ένα ακραίο γεγονός, που έχει συγκλονίσει, πέρα από εμάς τους φίλους και συγγενείς του, και την τοπική φυλή των Καλάς. Τον αγαπούν γιατί τους έχει βοηθήσει. Μέχρι και διαδηλώσεις οργανώνουν και ζητούν να αφεθεί ελεύθερος...».

Αυτά λέει σήμερα στα «ΝΕΑ» η κ. Πίτσα Δρογκάρη, μέλος της οργάνωσης, που έχει αναλάβει την καθημερινή επικοινωνία με τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές και της οποίας ιδρυτής και πρόεδρος είναι ο απαχθείς από τις 8 Σεπτεμβρίου καθηγητής Θανάσης Λερούνης.

Το πλήρες ρεπορτάζ στα ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης: Απαγωγή Έλληνα ακτιβιστή στο Πακιστάν

Λευτεριά στον Θανάση Λερούνη

Πρωτοφανής διαδήλωση της φυλής των Καλάς στο Β.Πακιστάν εναντίον της απαγωγής του κ.Θ.Λερούνη.

Αλλάζει γοργά το κλίμα της Ελλάδας


Προσαρμογή και άμεσα μέτρα απαιτούν οι ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα του WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ανυπόφορες πόλεις, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο. Κάπως έτσι συνοψίζονται τα κύρια συμπεράσματα της νέας επιστημονικής έκθεσης του WWF Ελλάς, «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον», που παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική συνέντευξη τύπου, από το WWF Ελλάς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Αντικείμενο της έκθεσης είναι η πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2050. Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα επικεντρώνει στην επιρροή της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένες περιοχές, με μεγάλη σημασία για την οικονομία και τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ήδη υπάρχουσα δυσφορία των κατοίκων στις πόλεις πρόκειται να ενταθεί. Οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται μέχρι και σε ....

20 περισσότερες ημέρες καύσωνα. Παράλληλα, σε Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 10-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις. Με άλλα λόγια φαίνεται πως αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για πλημμυρικά επεισόδια όσο και για εξάπλωση πυρκαγιών στα περιαστικά δάση.

Σημαντικά θα επηρεαστούν και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας. Από 5 έως και 15 περισσότερες θα είναι οι μέρες με καύσωνα στους υπό εξέταση τουριστικούς νομούς, ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20ο C, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα Χανιά. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα υγρασίας, μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες δυσφορίας. Ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας είναι και η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση του κινδύνου εξάπλωσης πυρκαγιάς στις υπό εξέταση τουριστικές περιοχές. Από την άλλη, η έρευνα δείχνει πως θα αυξηθούν, κατά σχεδόν ένα μήνα, οι ημέρες με θερμοκρασία άνω των 25ο C, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας θα δεχθούν μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες καύσωνα, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις και συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Για παράδειγμα, στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα, οι Σέρρες και η Λάρισα θα ζήσουν 20 περισσότερες μέρες καύσωνα, ενώ στο Ηράκλειο και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις το χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%. Οποιαδήποτε πρόβλεψη για πιθανές βλάβες στις καλλιέργειες είναι παρακινδυνευμένη αλλά τα γενικά ευρήματα φανερώνουν αυξημένο κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.

Η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε τρομερή δοκιμασία και τους Εθνικούς Δρυμούς, καθώς προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους Δρυμούς της χώρας.

«Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της έρευνας από το σύνολο των αρμόδιων δημόσιων φορέων και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» σημειώνει ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικός συντάκτης της έκθεσης.

«Η Πολιτεία δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον. Έχει καθήκον και υποχρέωση, όχι μόνο να λάβει όλα τα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, αλλά πολύ περισσότερο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα ζητήματα της Κοπεγχάγης και της προσαρμογής της χώρας στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες ως μέγιστες προτεραιότητες» καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.