searchbox

freefotos.gr

freefotos.gr

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Πνίγηκε αρκούδα σε δεξαμενή άρδευσης.


Λίγες μέρες πριν, η Τροχαία Γρεβενών ειδοποίησε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ προκειμένου να εξετάσει ένα νέο περιστατικό νεκρής αρκούδας στο ΔΔ Τρικουκιάς Γρεβενών. Ένας κυνηγός είχε εντοπίσει και είχε ειδοποιήσει την Τροχαία για μια αρκούδα η οποία βρέθηκε πνιγμένη σε μία δεξαμενή άρδευσης. Την Παρασκευή 18.09, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ διαπίστωσε δυστυχώς πως η άτυχη θηλυκή αρκούδα ηλικίας περίπου 20 ετών, είχε πράγματι πεθάνει από πνιγμό όταν στην προσπάθειά της να πιει νερό από την δεξαμενή, αφού πρώτα είχε «γευματίσει» σε παρακείμενη καλλιέργεια ηλίανθων, έπεσε μέσα και παγιδεύτηκε.

Τα σημάδια από τα νύχια της αρκούδας στο περιμετρικό τοιχίο της δεξαμενής δείχνουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες του ζώου να βρει διέξοδο. Δυστυχώς όμως το μεγάλο βάθος της δεξαμενής αποδείχτηκε μοιραίο για τη ζωή του άτυχου ζώου το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο μη καταφέρνοντας να υπερπηδήσει το τοιχίο και να απεγκλωβιστεί. Χρειάστηκε μάλιστα η βοήθεια της πυροσβεστικής του ν. Γρεβενών προκειμένου να ανελκυστεί η αρκούδα για να γίνει νεκροψία και ταφή.

Δυστυχώς, όπως λένε οι επιστήμονες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, δεν είναι η πρώτη φορά μου συμβαίνει ανάλογο περιστατικό. Οι δεξαμενές άρδευσης μετατρέπονται συχνά σε παγίδες θανάτου όχι μόνο για την αρκούδα αλλά και για άλλα ζώα. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ προτείνει να καλύπτονται οι δεξαμενές αυτές με συρματόπλεγμα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ζώων.

Η περιοχή στην οποία συνέβη το παραπάνω περιστατικό είναι περιοχή επαναποίκησης της αρκούδας και η είδηση αυτή ανησύχησε τους βιολόγους της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σχετικά με την μελλοντική επιβίωση του είδους στην περιοχή. Μάλιστα, μόλις δύο μήνες πριν, κοντά στην Δεσκάτη, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενημερώθηκε και για ένα ακόμα περιστατικό με θύμα αρκούδα σε τροχαίο στην Παλιά Εθνική Οδό Καλαμπάκας Γρεβενών. Τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ είχαν εντοπίσει τότε μόνο κάποιες κηλίδες αίματος χωρίς να καταφέρουν να εντοπίσουν το ίδιο το ζώο, ενώ κάθε πρόταση για τοποθέτηση ειδικής σήμανσης η οποία να προειδοποιεί τους οδηγούς πως πρόκειται για βιότοπο αρκούδας, πέφτει στο κενό.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης η οποία έσπευσε και στα δύο αυτά περιστατικά, λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE EX-TRA, του οποίου κεντρικός στόχος αποτελεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που δυσχεραίνουν την ομαλή συνύπαρξή των μεγάλων σαρκοφάγων με τον άνθρωπο.
ΠΗΓΗ: Agroschannel

Ενάντια σε αυτούς που αυτοαποκαλούνται “Οικολόγοι” και αγνοούν τι είναι δάσος.
Ενάντια στους μισόζωους υποκριτές που χρησιμοποιούν τη φύση για άγρα ψήφων και κονόμας ενώ δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στο λειτούργημα της δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης.

Ενάντια σε αυτά τα γελοία υποκείμενα που εξαργυρώνουν τις ψήφους τους σε “αναδασώσεις” στην Πατησίων όταν υπάρχουν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΑΣΩΘΟΥΝ. ΕΚΕΙ, ΟΥΤΕ ΑΠ’ ΕΞΩ ΔΕΝ ΠΑΤΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ.

Είναι Αλλεργικοί στο δάσος ή απλά τα δέντρα δεν ψηφίζουν;
Από ΟΛΥΜΠΙΑ

«Τομές»: η φενάκη του πολιτικού λόγου


Του Χρήστου Γιανναρά
Η προεκλογική κενολογία υπόσχεται «τομές», βαθιές «τομές». Η λέξη είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακή, αλλά έχει μεταλλαχθεί η σημασία της.
Το ουσιαστικό «τομή» παράγεται από το ρήμα «τέμνω». Τέμνω σημαίνει: σχίζω ή κόβω. Σχίζω για να διανοίξω, να φανερώσω και εντοπίσω τη βλάβη, τη σήψη, τη δυσλειτουργία οργανισμού ή οργάνου. Κόβω, αποκόπτω, αφαιρώ την αιτία της βλάβης, το χαλασμένο, μολυσμένο, σάπιο μέλος ή όργανο, για να αποκατασταθεί η ζωτική λειτουργία, η υγεία. Η λέξη «τομή» στην πολιτική χρησιμοποιείται με αναφορά σε ιατρικές κυρίως προσλαμβάνουσες.
Με καμιά γλωσσική λογική δεν μπορεί να ονομαστεί «τομή» η απλή διορθωτική παρέμβαση, η διαχειριστική «βελτίωση». Η τομή πονάει, έχει κόστος, συνεπάγεται διακινδύνευση, ενώ οι «βελτιώσεις» ρίχνουν απλώς στάχτη στα μάτια, έχουν «επικοινωνιακή» σκοπιμότητα: να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και ας σέρνεται η αρρώστια, η θανατηφόρα απειλή.
«Τομή» στην άσκηση πολιτικής σημαίνει: Αν η εξυγίανση της λειτουργίας του κράτους φανερά για όλους το απαιτεί, τότε να τολμηθούν απολύσεις, πειθαρχικές ποινές, δημεύσεις προϊόντων, χρηματισμού, κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, να μπουν στη φυλακή οι φαύλοι όσο υψηλά και αν βρίσκονται.
Οι «τομές» δεν ξεκινάνε από ευφυή επινοήματα διαχειριστών της εξουσίας. Ξεκινάνε όπως και οι αποφάσεις για εγχείριση: Πρέπει να πιστοποιηθεί η επικίνδυνη δυσλειτουργία, να διαγνωσθεί έγκυρα η αιτία, να βεβαιωθεί η αναποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, να είναι σίγουρη η απειλή μόνιμης αναπηρίας ή θανάτου. Τότε αναλαμβάνεται το ρίσκο της «τομής». Κάθε επέμβαση με το νυστέρι συνεπάγεται κίνδυνο και πόνο, αλλά ο έμπειρος συνετός ζυγίζει τα ενδεχόμενα και επωμίζεται την ευθύνη της «τομής».
Παράδειγμα: Ο τρόπος που λειτουργεί στην Ελλάδα ο συνδικαλισμός των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, είναι καρκίνος του κοινωνικού σώματος σε τελικό στάδιο. Βασανίζει ολόκληρο το σώμα με πρακτικές γκανγκστερικών εκβιασμών, συμπεριφορές στρατού κατοχής. Ερήμην των εργαζομένων και τάχα για το συμφέρον τους, οι χρυσοπληρωμένοι άεργοι επαγγελματίες του συνδικαλισμού ασελγούν με σαδισμό πάνω σε εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια συμπολιτών τους, μόνο για να ετοιμάσουν, σαν κομματικοί λακέδες, τη βουλευτική ή και υπουργική τους καριέρα. Ο καρκίνος στο κράτος λέγεται «κράτος εν κράτει» και είναι χειρουργήσιμος. Και ρεαλιστική «τομή» θα ήταν να εφαρμοστεί από τον κ. Καραμανλή ή τον κ. Παπανδρέου το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος για τις απεργίες της δημοσιοϋπαλληλίας. Δεν τόλμησαν τόσα χρόνια, ζητάνε να συνεχίσουν να μας εμπαίζουν ασύστολα;
Κορύφωση του ανήθικου εμπαιγμού είναι το ψηφοθηρικό πρόσχημα του «διαλόγου» προκειμένου να αποφευχθεί το κόστος της «τομής». Γιατί τον «διάλογο» δεν τον κάνουν οι πολιτικοί με τον πάσχοντα λαό, δεν τολμάνε δημοψήφισμα να αποφανθεί ο λαός για τους συνδικαλιστές τυράννους του. Το κράτος διαλέγεται με το παρακράτος των συνδικαλιστών, ωσάν να παζαρεύουν την εφαρμογή του νόμου ο δικαστής με τον εγκληματία, να «διαλέγονται» για τη θεραπευτική αγωγή του αρρώστου ο γιατρός με τα κοράκια τους νεκροθάφτες.
Δεύτερο παράδειγμα εξόφθαλμης ανάγκης για «τομή»: η αναξιοκρατία που έχει οδηγήσει σε αποσύνθεση και σήψη τη θεσμική οργάνωση της συλλογικότητας.
Ηταν το επαχθέστερο ίσως κοινωνικό έγκλημα του ΠΑΣΟΚ υιοθετημένο ασμένως, για λόγους ψηφοθηρικού λαϊκισμού και από τη Ν.Δ.: Ισοπέδωσαν κάθε αξιοκρατική ιεραρχία στον δημόσιο τομέα, κάθε διαβάθμιση ευθυνών, προσόντων, συνέπειας, κατάργησαν τον πειθαρχικό έλεγχο σφαλμάτων, αμέλειας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Η θεσμική αυτή άρνηση διάκρισης ποιοτήτων επεκτάθηκε αναπόφευκτα σε κάθε κοινωνική λειτουργία – από την κατάργηση ή αχρήστευση της βαθμολογίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση, την εξάλειψη της άμιλλας και της στόχευσης στην αριστεία, ώς τα κομματικά κριτήρια για την ανάδειξη της ηγεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, στη Δικαιοσύνη, στα πανεπιστήμια.
Μια χώρα χωρίς φυσικές πηγές πλούτου μπορεί να αναπληρώσει το υστέρημα, να ευημερήσει, να σημαδέψει τον πολιτισμό. Χώρα δίχως αξιοκρατία και θεσμική ιεράρχηση του ανθρώπινου δυναμικού της είναι νομοτελειακά προγραμμένη, έχει τελειώσει ιστορικά. Αν οι κομματικοί ηγέτες (που αλάνθαστα το λαϊκό αισθητήριο τούς αποκαλεί με υποκοριστικά) θέλουν να ασκήσουν πολιτική που θα επιφέρει «τομές» στον διαλυμένο και διεφθαρμένο δημόσιο βίο, δεν έχουν παρά να επαναφέρουν θεσμούς ιεραρχίας και κριτικής αξιολόγησης των δημόσιων λειτουργών. Διαφορετικά, ας πάψουν να μιλάνε για «τομές», «μεταρρυθμίσεις», «επανίδρυση του κράτους». Εχει και ο εμπαιγμός των πολιτών όρια.
Τρίτο παράδειγμα όπου κατεπειγόντως απαιτούνται τομές και οι κομματάρχες τις επαγγέλλονται χωρίς να τις τολμούν: το εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι πια αφόρητη η πρόκληση ή και ωμή αναισχυντία να καυχώνται τα κόμματα εξουσίας για «τομές» και «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία, όταν δεκαετίες τώρα, κατά κοινή πιστοποίηση, η Παιδεία είναι ο «μεγάλος ασθενής» της χώρας. Θεωρούν «τομή» το ότι μοιράζουν φορητούς υπολογιστές στα παιδιά για να εντυπωσιάσουν τους μικρονοϊκά αφελείς. Μιλάνε για «τομές» τη στιγμή που διορίζουν υπουργό Παιδείας τον κάθε άσχετο, ερασιτέχνη ή τσαρλατάνο, μόνο για εσωκομματικές σκοπιμότητες. Ούτε καν καταλαβαίνουν ότι «τομή» θα ήταν να απαλλάξουν τον πανικόβλητο μεροκαματιάρη από το δυσθεώρητο για τις πλάτες του κόστος της κατεστημένης παραπαιδείας, του φροντιστηρίου. Ούτε καν διανοούνται ότι «τομή» θα ήταν οι άμεσες απολύσεις εκπαιδευτικών όταν παράνομα απεργούν, η δίχως καραγκιοζιλίκια «διαλόγων» θεσμοθέτηση συνεχούς ελέγχου της ποιότητας του έργου των εκπαιδευτικών σε σχολειά και πανεπιστήμια. Η αξιολόγηση του δασκάλου δεν παζαρεύεται, είναι θεμελιώδης προϋπόθεση οποιουδήποτε εκπαιδευτικού συστήματος.
Από στόμα σε στόμα, να γίνει η αηδία μας οργή και η οργή ψήφος απόρριψης όσων αποδεδειγμένα μας εμπαίζουν. Αρχηγικά «ντιμπέιτ», πολύωρες συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους ανίκανους να πλάσσουν σε ερώτηση τη λαϊκή αγανάκτηση, ατέλειωτος χρόνος τηλεοπτικός σε κυρακατινίστικες κοκορομαχίες ηλίθιας κομπορρημοσύνης. Και ο πολίτης υποχρεωμένος να τα ζει όλα αυτά χωρίς τη δυνατότητα μιας ψήφου διαμαρτυρίας. Εξω από τις μαφιόζικες συντεχνίες της οικογενειοκρατίας με τις αστρονομικές επιδοτήσεις από το κοινωνικό χρήμα και την αδίστακτη, ομολογημένη (Τσουκάτος), διαπλοκή διαφθοράς, παραμονεύει ή η ψυχανωμαλία των θαυμαστών του σταλινισμού ή η τσίτσιδη πια γύμνια της «ανανεωτικής» ιδιοτέλειας. ΄Η ο αμοραλισμός, που ψαρεύει από τηλεοπτικές «ζώνες» ντροπής υπερασπιστές της «Ορθοδοξίας».
Από στόμα σε στόμα, όχι υποδείξεις, αλλά «κίνημα» διέγερσης της αντίστασης στον εξανδραποδισμό μας. Η ανάγκη αντίστασης θα οδηγήσει τον κάθε πολίτη να βρει τον δικό του τρόπο να ψηφίσει για την ανατροπή του σκηνικού της απάτης.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ρεκόρ θερμοκρασίας στους ωκεανούς


Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009 οι θερμοκρασίες επιφανείας στους ωκεανούς του πλανήτη μας ήσαν οι υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, μια νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας κινδυνεύουν με ταχύτερο λιώσιμο από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών διαμορφώθηκε σχεδόν στους 17 βαθμούς Κελσίου, κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2009, περίπου 0,58 βαθμοί υψηλότερα από το κανονικό επίπεδο θερμοκρασίας γι' αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Φέτος τον Αύγουστο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεάνιων υδάτων ήταν περίπου 16,89 βαθμοί, σχεδόν 0,57 βαθμούς υψηλότερα από ό,τι συνήθως. Ο Αύγουστος του 2009 καταγράφηκε ως ο θερμότερος Αύγουστος στην ιστορία (τουλάχιστον μέχρι το 1880 που υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία) για τους ωκεανούς.

Η συνδυασμένη θερμοκρασία στην ξηρά και τις θάλασσες παγκοσμίως φέτος το καλοκαίρι, κατά μέσο όρο, ήταν περίπου 16,2 βαθμοί, η οποία αποτελεί το τρίτο θερμότερο τρίμηνο που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη. Τον Αύγουστο του 2009 η μέση συνδυασμένη θερμοκρασία ήταν περίπου 14,6 βαθμοί, γεγονός που κατατάσσει τον φετινό Αύγουστο ως τον τέταρτο θερμότερο στην καταγραμμένη ιστορία του γήινου κλίματος.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει σταδιακά, αλλά σταθερά, την μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα τα δέκα θερμότερα έτη στη Γη έχουν καταγραφεί μετά το 1997.

Η απειλή της Γροιλανδίας

Σε μια άλλη επιστημονική μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα, διαπιστώνεται ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας, κατά τα τελευταία 10.000 έτη, λιώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Προειδοποιεί ότι ακόμα και μια μέσου επιπέδου αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στη διάρκεια του 21ού αιώνα, είναι αρκετή για να οδηγήσει στο σταδιακό λιώσιμο μιας τεράστιας έκτασης πάγων της Γροιλανδίας, μεγέθους ολόκληρης ηπείρου, με συνέπεια να προκληθεί άνοδος της στάθμης των ωκεανών ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Η Γροιλανδία περιέχει αρκετό νερό σε μορφή πάγων για να αυξήσει το επίπεδο των θαλασσών κατά επτά μέτρα, αν όλοι αυτοί οι πάγοι της κάποτε λιώσουν.Ακόμα όμως και ένα μερικό λιώσιμο μπορεί να απειλήσει πολλές παράκτιες πόλεις του πλανήτη μας και να οδηγήσει σε μαζικές μεταναστεύσεις εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΔΙΑΝΑ: Ανοιχτή πληγή το εργοστάσιο φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλονίκη


Στη διερεύνηση της υπόθεσης του εργοστασίου ΔΙΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να διευκρινιστούν οι λόγοι που καθυστερεί η αποκατάσταση και η εξυγίανση του χώρου, προτίθεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων βρισκόταν σε λειτουργία για περισσότερο από 25 χρόνια δίπλα σε κατοικημένη περιοχή (Νικόπολη-Ευξεινούπολη). Μετά από αγώνες και κινητοποιήσεις πολιτών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μεταφοράς από τις εγκαταστάσεις των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από τρία χρόνια.

Κάποια από αυτά «υποτίθεται» ότι θα μεταφέρονταν σε ειδικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό. Με τη γνωστή όμως ολιγωρία των ελληνικών αρχών να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους υποδοχείς τοξικών αποβλήτων (σχετική καταδίκη υπήρξε πρόσφατα από το Ευρωπαικό Δικαστήριο για τη χώρα μας), ουδείς πραγματικά γνωρίζει ποια είναι η τύχη τους.

Παρά την επιμονή του δήμου Σταυρούπολης να υπάρξει η αποκατάσταση του χώρου, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή εδώ και χρόνια.

«Κατά την περίοδο που ακολούθησε τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, μεγάλες ποσότητες ληγμένων φυτοφαρμάκων και άλλων τοξικών υλικών «συσκευασμένων» σε βαρέλια και σάκους παρέμεναν επί χρόνια εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα» αναφέρει σε πρόσφατη ερώτησή του προς την ΕΕ ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κρείτων Αρσένης, ζητώντας να διερευνηθούν οι χειρισμοί που ακολούθησε η πολιτεία για την υπόθεση ΔΙΑΝΑ.

Με τη φθορά των «συσκευασιών» και, κυρίως, εξαιτίας δύο μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν στο χώρο πολλές τοξικές ουσίες διασκορπίστηκαν και με τις βροχές εμπότισαν το έδαφος του οικοπέδου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια.

Σύμφωνα με τον κ. Αρσέρνη τα τοξικά απόβλητα απομακρύνθηκαν χωρίς, ωστόσο, να ακολουθήσει αποκατάσταση και εξυγίανση του χώρου. Μάλιστα, έπειτα από αυτοψία του δήμου Σταυρούπολης, καταγράφηκε η ύπαρξη φρεατίων με ποσότητες υγρών άγνωστης ταυτότητας και επικινδυνότητας και διάσπαρτων κομματιών αμιαντολαμαρίνων.

Πρόσφατα, ο νέος ιδιοκτήτης του χώρου του πρώην εργοστασίου επιχείρησε να προχωρήσει σε ενέργειες για την κατεδάφιση των παλιών εγκαταστάσεων και την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου.

«Η Επιτροπή θα ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές ώστε να διευκρινισθούν οι επακριβείς περιστάσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης» επισημαίνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας απαντώντας στην ερώτηση του κ. Αρσένη.
Από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Είναι μήπως πιο επικίνδυνο από την γρίπη το εμβόλιο;


Η πρόεδρος του ιατρικού οργανισμού Αustralian Vaccination Network, Meryl Dorey, έκανε έκκληση στην αυστραλιανή κυβέρνηση να μην είναι το εμβόλιο υποχρεωτικό για παιδιά, τονίζοντας ότι το εμβόλιο ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνο από την γρίπη.

Ενώ το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης των χοίρων αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα, το Australian Vaccination Network λόμπι υποστηρίζει ότι απαιτούνται περισσότερα τεστ του εν λόγω εμβολίου, πριν είναι ασφαλές να δοθεί στο κοινό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει, εν τω μεταξύ, 21 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει δει ποτέ η χώρα και θα ξεκινήσει με το ιατρικό προσωπικό, εγκύους, αυτόχθονες και αυτούς που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες.

Ο Οργανισμός Θεραπευτικών Αγαθών, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τους άνω των δέκα χρόνων, έπεται δε να αποφασιστεί αν είναι το ίδιο ασφαλές για παιδιά κάτω των 10.

"Αν εξακριβωθεί ότι η γρίπη των χοίρων είναι ηπιότερη από μια συνηθισμένη εποχιακή γρίπη, και η κυβέρνηση προσφέρει για τη συνηθισμένη γρίπη εμβόλιο μόνο σε εκείνους που το θέλουν, γιατί θα πρέπει το εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων να είναι υποχρεωτικό; Είπε η κα Meryl Dorey.
ΠΗΓΗ: Typos.com.cy

G20: Υπόσχονται βοήθεια στις φτωχές χώρες αλλά το ξεχνούν μετά....


Γνωστή η τραγική κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία των χωρών του τρίτου κόσμου. Κι αυτό γιατί φρόντισαν οι αποικιοκράτες να τις απομυζήσουν, με την ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους επί πολλές δεκαετίες. Και μη αποδίδοντας ούτε ελάχιστο ποσοστό σ'αυτές, ώστε να επενδυθεί στην ανάπτυξη, στην παιδεία , την υγεία.

Και έχουμε τώρα το παράδοξο φαινόμενο, οι ίδιες δια των εκπροσώπων τους στην Παγκόσμια Τράπεζα ( έκφραση του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο) να ζητούν να ενισχυθεί η οικονομία των χωρών αυτών με 11,6 δις δολλάρια (πρόσφατη ανακοίνωση). Και την έκκλησή τους την απευθύνουν στους G20. Επισημαίνεται ότι οι πολύ φτωχοί δεν αντιπροσωπεύονται στην ομάδα G20 --συνενώνει τα Οκτώ πλουσιότερα κράτη του κόσμου (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς) με τις 12 "αναδυόμενες οικονομίες" (Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Νότια Αφρική).

Θυμόμαστε όμως ότι η G20 την άνοιξη στη βρετανική πρωτεύουσα "έταξε" στους πολύ φτωχούς 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλα ....

20 δισεκατομμύρια δολάρια "τάχθηκαν" από τους Οκτώ στην πλέον πρόσφατή σύνοδό τους, στη Λ' Ακουϊλα (Ιταλία), ειδικά για τον κρίσιμο αγροτικό τομέα.

Και βέβαια οι υποσχέσεις ΑΘΕΤΗΘΗΚΑΝ. Ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα το θέτει (δεν μπορεί να το κάνει γαργάρα...) και με μία πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι, "τα υπεσχημένα πρέπει να τηρούνται".

Φυσικά, η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται:

Στη Μαύρη Ηπειρο, περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν --κάθε χρόνο-- από ασθένειες, που προκαλούνται βασικά από την πνευμονία κι εύκολα θα προλαμβάνονταν με εμβόλια, σύμφωνα με μελέτη της ιατρικής επιθεώρησης .

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι 1,2 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε, πεθαίνουν ετησίως από τον στρεπτόκοκκο και τον αιμόφιλο της γρίπης...

Για αμφότερες, υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, αλλ' η χρήση του εμβολίου για τον αιμόφιλο της γρίπης --ελλείψει κονδυλίων-- μόλις τελευταία προωθείται προς τις φτωχές χώρες.

Επιπλέον, επιστήμονες λένε ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο --από έλλειψη κρατικού χρήματος πάλι-- δεν περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών σε ικανό αριθμό αναπτυσσόμενων κρατών.

Από τον ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ με πληροφορίες από ΕΝΕΤ

Στο ΣτΕ προσέφυγε η «Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδος» κατά της κυνηγητικής περιόδου 2009 - 2010


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η «Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδος» και ζητάει να ακυρωθεί, ως αντίθετη στη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης, όπως και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, η από 4.8.2009 απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία καθορίζεται η κυνηγητική περίοδος 2009-2010 (που αρχίζει από την 20ή Αυγούστου 2009 και λήγει την 28η Φεβρουαρίου 2010) και καθορίζονται τα είδη και οι ποσότητες των θηραμάτων που επιτρέπεται να κυνηγούν.
Η Ένωση υποστηρίζει ότι πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν υπήρξε, όπως απαιτείται, η σύνταξη επιστημονικής μελέτης που να καθορίζει τον πληθυσμό κάθε θηρευσίμου είδους, αλλά ούτε συντάχθηκε τεκμηριωμένη έκθεση για την επίδραση της θηρευτικής δραστηριότητας επί των προστατευομένων ειδών, έτσι ώστε να διαπιστώνεται η μη ύπαρξη αφανισμού ή μείωση του πληθυσμού των θηρευσίμων ειδών. Ακόμη, υποστηρίζει η Ένωση ότι η κυνηγητική περίοδος είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και δεν έχει προηγηθεί ειδική έρευνα που να προβλέπει την επίδραση των χρονικών ορίων της κυνηγητικού περιόδου επί της αναπαραγωγής των θηραμάτων, την στιγμή μάλιστα που για όλα τα είδη η κυνηγητική περίοδος λήγει την ίδια ημερομηνία. Αναφέρει επίσης, η Ένωση ότι η πρώιμη η έναρξη και η υπερβολικά παρατεταμένη λήξη της κυνηγητικής περιόδου βλάπτει την αναπαραγωγή όλων των θηραμάτων.
Επιπρόσθετα είναι παράνομη η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση καθώς σε καμία από τις 264 προστατευόμενες περιοχές, που ορισμένες μάλιστα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000, δεν απαγορεύεται το κυνήγι.
Τέλος, καταλήγει η Ένωση, ότι ακόμη και στα περιαστικά δάση των Αθηνών, όπως είναι η Πάρνηθα και ο Υμηττός η κυνηγετική δραστηριότητα είναι ανεξέλεγκτη, παρά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ