Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009
Καύση επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στην Αττική
Η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, η Greenpeace, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η WWF Ελλάς καταγγέλλουν την προσπάθεια του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ) να δημιουργήσει Μονάδα Καύσης Τοξικών Βιομηχανικών Αποβλήτων στην Αττική. Ταυτόχρονα, οι τέσσερεις περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από όλα τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα.
Είναι γνωστό ότι η ανυπαρξία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα, οδήγησε στην καταδίκη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Σεπτέμβριος 2009). Είναι επίσης γνωστό ότι ο Αποτεφρωτήρας Νοσοκομειακών Αποβλήτων που υπάρχει στα Άνω Λιόσια υπολειτουργεί καθώς αποτεφρώνονται καθημερινά περίπου 12 τόνοι, ενώ η δυναμικότητα της μονάδας είναι για 30 τόνους ημερησίως. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι το γεγονός ότι ο ΕΣΚΔΝΑ έχει υποβάλλει αίτηση για την μετατροπή του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών, σε Μονάδα Καύσης Τοξικών - Βιομηχανικών Αποβλήτων με ταυτόχρονη διάθεση της επικίνδυνης παραγόμενης τέφρας σε ειδικό κύτταρο στον παρακείμενο ΧΥΤΑ της Φυλής.
Η τέφρα που παράγεται από μια τέτοια μονάδα είναι πλούσια σε διοξίνες και βαρέα μέταλλα. Έτσι, ακόμα και στην αδύνατη και απολύτως θεωρητική περίπτωση που περιορίζονται στο μηδέν οι εκπομπές αέριων ρύπων από μια τέτοια μονάδα, παραμένει το πρόβλημα της διάθεσης της τοξικής στάχτης.
Οι τέσσερεις περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Υγείας να μην εγκρίνουν μια τέτοια πρόταση. Ο ΕΣΔΚΝΑ όχι μόνο δεν θα πρέπει να μετατρέψει τον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων σε αποτεφρωτήρα επικινδύνων και τοξικών, αλλά να δώσει στη δημοσιότητα και όλα εκείνα τα δεδομένα και μετρήσεις, που πείθουν ότι η μονάδα που λειτουργεί δεν είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς επίσης να απαντήσει για τον απαράδεκτο τρόπο που μέχρι σήμερα (από το 2001) διαχειρίζεται την παραγόμενη στάχτη και τι σκοπεύει να κάνει άμεσα.
Οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν αδιανόητο για την πολιτεία να επεκτείνει την άδεια του αποτεφρωτήρα και να καίει και επικίνδυνα και τοξικά βιομηχανικά απόβλητα. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ο αποτεφρωτήρας μπορεί να λειτουργήσει και με την μέγιστη δυναμικότητά του με μόνο νοσοκομειακά απόβλητα, αρκεί να μειώσει δραστικά το κόστος, που χρεώνει και να διεκδικήσει τις ποσότητες, που σήμερα καταλήγουν παράνομα σε ΧΥΤΑ-ΧΑΔΑ. Επιπλέον, ο ΕΣΔΚΝΑ δεν έχει πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί ορθά και με ασφάλεια την τοξική στάχτη, που θα παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα και επικινδυνότητα, αφού τόσα χρόνια την διαχειρίζεται με ανεύθυνο τρόπο.
Οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν
• Να σταματήσει άμεσα κάθε σχέδιο για μετατροπή του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών σε Μονάδα Καύσης Τοξικών Βιομηχανικών Αποβλήτων.
• Τη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων ότι δε θα στηρίξουν ένα τέτοιο σχέδιο.
• Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι και αναλύσεις στους χώρους του αποτεφρωτήρα, από ανεξάρτητη αρχή, και να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα. Ανάλογοι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται και στα νοσοκομεία και κλινικές της χώρας, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και ασφαλής διαχείριση του συνόλου των νοσοκομειακών αποβλήτων.
• Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση και την περιβαλλοντική διαχείριση της τοξικής στάχτης, που είναι στοιβαγμένη σε άθλιες συνθήκες στους χώρους του αποτεφρωτήρα.
• Για το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ειλικρινής δημόσιος διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για να δρομολογηθεί μία ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και περιβαλλοντικής διαχείρισής τους.
Ετικέτες
ΑΠΟΒΛΗΤΑ,
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
ΤΟΞΙΚΑ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)