searchbox

freefotos.gr

freefotos.gr

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Βοηθάμε τους πληγέντες στα νησιά Σαμόα και Ινδονησία


Καθώς τα συνεργεία διάσωσης αναζητούν και περιθάλπουν τα θύματα των δύο φυσικών καταστροφών που έπληξαν σχεδόν ταυτόχρονα το ανατολικό ημισφαίριο του πλανήτη, η αριθμητική των τραγωδιών αναλαμβάνει το επώδυνο καθήκον του απολογισμού: πάνω από 1.100 οι νεκροί από τον σεισμό στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και περισσότεροι από 150 οι νεκροί από το τσουνάμι στο αρχιπέλαγος των Σαμόα στον Ν. Ειρηνικό.

Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες τραγωδίες, οι αριθμοί αυτοί μεγαλώνουν καθώς ο χρόνος κυλά και τα τοπικά και ξένα συνεργεία διάσωσης που έχουν σπεύσει επί τόπου ανασύρουν νέα θύματα.
Εκείνο που έχει οριστικοποιηθεί, είναι η «ταυτότητα» των καταστροφών, καθώς οι σεισμογράφοι έδειξαν ότι ο σεισμός στη Σουμάτρα ήταν μεγέθους 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το τσουνάμι στα νησιά Σαμόα προκλήθηκε από υποθαλάσσιο σεισμό έντασης 8 βαθμών της ίδιας κλίμακας και .... συνίστατο από μια αλληλουχία τεσσάρων κυμάτων ύψους 6 μέτρων που σάρωσαν το εσωτερικό των νησιών σε βάθος 2 χιλιομέτρων με ταχύτητα των 200 χιλιομέτρων την ώρα.
Το δεύτερο στοιχείο που επίσης τεκμηριώθηκε από τις αναλύσεις των ειδικών είναι ότι μία φορά ακόμη οι μηχανισμοί πρόληψης αποδείχθηκαν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα. Οταν εκεί τα φυσικά φαινόμενα δυστυχώς καταγράφονται με ρυθμούς ρουτίνας.

Κάθε μέρα στον «κύκλο της φωτιάς»
Συγκεκριμένα, η περιοχή της Ινδονησίας βρίσκεται στο τεκτονικό ρήγμα της ινδο-αυστραλιανής πλάκας, ένα ρήγμα τόσο ενεργό που στη γλώσσα των ειδικών αποκαλείται «κύκλος της φωτιάς».
Πρόκειται για το ίδιο ρήγμα που έδωσε τον φονικό σεισμό του 2004 προκαλώντας το γιγαντιαίο τσουνάμι που σάρωσε μια σειρά χωρών, σκοτώνοντας συνολικά πάνω από 230.000 ανθρώπους. Το ίδιο ρήγμα προκάλεσε ισχυρό σεισμό και το 2006, σκοτώνοντας πάνω από 3.000 ανθρώπους. Αντίστοιχη ρουτίνα αποτελούν τα τσουνάμι στο αρχιπέλαγος των Σαμόα, όπου οι γεωλογικές συνθήκες διευκολύνουν το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο.

*Παρ' όλα αυτά, τα μέτρα προστασίας αποδεικνύονται από ανύπαρκτα έως ελλιπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ινδονησία ουσιαστικά δεν υπάρχει οικοδομικός κανονισμός που να ορίζει τις αντισεισμικές προδιαγραφές των κτιρίων, αφήνοντας τα 235 εκατ. των πολιτών στο έλεος των εργολάβων και των σεισμών.
*Δολοφονική αμέλεια καταγράφηκε και στην περίπτωση των Σαμόα, καθώς κι εκεί εξακολουθούν να χτίζονται χωριά δίπλα στο κύμα χωρίς καμία φυσική ή τεχνητή προφύλαξη και παρά τη διαρκή απειλή των τσουνάμι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τραγωδία της Πέμπτης γράφτηκε όταν έσβησαν από τον χάρτη ολόκληρα χωριά που παρασύρθηκαν μαζί με τους κατοίκους τους από τα κύματα.
*Ανεπαρκές αποδείχθηκε και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι (ΝΟΑΑ), που έστησαν οι ΗΠΑ το 2004 (με κόστος 1.000.000 δολάρια για κάθε πρόγνωση) και δοκιμάστηκε στην πράξη ακριβώς με το τσουνάμι των Σαμόα.
Αν και η προειδοποίηση εκδόθηκε σε 16 λεπτά από την καταγραφή του σεισμού των 8 Ρίχτερ, τα κύματα έπληξαν τα Σαμόα τέσσερα λεπτά μετά τον υποθαλάσσιο σεισμό, καθιστώντας κωμικοτραγική την έκδοση της προειδοποίησης.

Η εικόνα της καταστροφής ολοκληρώνεται πλέον με τον συνήθη τρόπο: Με την άφιξη συνεργείων διάσωσης από άλλες χώρες, με εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και εράνους, και -βεβαίως- με κατάθεση συλλυπητηρίων από αρχηγούς κρατών.

Τι κάνουμε απο εδώ και εμπρός:

Σε μια δυο μέρες το πολύ θα ξέκινήσουν εράνοι για την Σαμόα απο διάφορους Οργανισμούς και Φιλανθρωπικές Οργανώσεις. Αυτό είναι αυτό που ονομάζουμε φιλανθρωπία μόδας, (δήλαδη ευαισθητοποιούν τους πολίτες) όσο αυτό είναι της επικαιρότητας.
Όσο άσχημο και εάν είναι αυτό... αρχικά θα το αξιοποιήσουμε ώστε να βοηθήσουμε και εμείς στο να φτάσουν αρκετά εφόδια στις πληγείσες περιοχές... και μετά Βλέπουμε.
Από ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ

«Οπου φυτεύεται ένα δάσος κλείνει μια φυλακή»


θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν μιας νέας αντίληψης για το τι μπορεί να σημαίνει μια πράσινη ανάπτυξη.

Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια της διασφάλισης της «ασφάλειας και της τάξης των πολιτών» οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται στοιβαγμένοι σε στρατόπεδα και φυλακές κάτω από άθλιες συνθήκες μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο ή μέχρι να διωχτούν κακήν κακώς πίσω στις φτωχές και εμπόλεμες χώρες τους.

**Τα χρήματα που (υποτίθεται ότι) ξοδεύει το ελληνικό κράτος για να τους δώσει τα απαραίτητα (τροφή και νερό) ή για να λειτουργήσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (όσο κι αν τα τσεπώνουν στην πορεία κάποιοι εργολάβοι, φύλακες, κ.λπ.) είναι πολλά και τα «ανταποδοτικά οφέλη» μηδενικά. Από την άλλη μεριά, η ΕΕ, έχοντας αντιληφθεί τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους είναι αναγκασμένη να κωφεύει στις κραυγές των ελληνικών κυβερνήσεων για οικονομική βοήθεια, ενώ όλες οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών για τα στρατόπεδα είναι καταδικαστικές για την Ελλάδα.

**Ο εθελοντισμός λίγων πολιτών δεν αρκεί για ....

την αποκατάσταση των δασών. Με ένα μεροκάματο, λοιπόν, σε άνεργους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα μπορούσε η ελληνική πολιτεία να επέμβει σε καμένες δασικές περιοχές με δεντροφυτεύσεις και καθαρισμούς, αλλά και επιτήρηση και φροντίδα. Οι άνεργοι μετανάστες θα έβρισκαν απασχόληση,

ενώ το ελληνικό κράτος θα εξοικονομούσε μεγάλα ποσά από τα έξοδα κατασκευής στρατοπέδων-φυλακών και κράτησης

των μεταναστών. Ενα τρίμηνο λόγου χάρη πιλοτικό πρόγραμμα για μετανάστες χωρίς ή με χαρτιά που στόχο έχει να αποκαταστήσει το περιβάλλον είναι σίγουρο ότι θα εξασφάλιζε και ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και τη συναίνεση του φοβισμένου έλληνα «νοικοκύρη».

**Με την καθοδήγηση ειδικών για τα δάση και τους καθαρισμούς των περιοχών που χαρακτηρίζονται Natura και με μια

προσωρινή απασχόληση αυτών που συνωστίζονται στο κέντρο της Αθήνας και ενοχλούν τους φιλήσυχους πολίτες θα μπορούσε ένας μη-Σουφλιάς υπουργός ή ένας μη-Κακλαμάνης δήμαρχος να έχει σοβαρά αποτελέσματα.

**Αρκεί φυσικά να μην αναλάβει κάποιο golden boy ή μια διορισμένη επιτροπή εργολάβων την εκπόνηση και υλοποίηση

ενός τέτοιου προγράμματος, αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν και που με τη βοήθεια των οικολογικών οργανώσεων και τα δίκτυα μεταναστών θα οργανώνουν τις ομάδες που θα χρειάζεται η κάθε καμένη περιοχή και μετά θα τις διοχετεύουν εκεί με τα φτυάρια και τις τσάπες και με ένα μεροκάματο που θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή παραμονή των μεταναστών για όσο διάστημα εξετάζονται οι αιτήσεις τους.

**Κι αν δεν πείθεται κάποιο από τα οικονομικά στελέχη του κράτους για το πόσο συμφέρουσα είναι μια τέτοια λύση, αρκεί και μία πρωτοβουλία ενός δημάρχου σε μια καμένη περιοχή για να το αποδείξει. Μήπως ζητάμε πολλά από ένα κράτος

που προκάλεσε τον εμπρησμό του καταυλισμού των μεταναστών στην Πάτρα (βλ. φωτογρ.) πριν από λίγους μήνες;

Από τον ιό της ΕΝΕΤ