searchbox

freefotos.gr

freefotos.gr

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Συμφώνησαν Κίνα και Ινδία για το κλίμα


Οι δύο από τις μεγαλύτερες χώρες, που ευθύνονται για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου στο πλανήτη, Κίνα και Ινδία, υπέγραψαν συμφωνία, για κοινή συνεργασία απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εκπρόσωποι των δύο χωρών, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Θα συνεργαστούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στην έρευνα αλλά και ανάπτυξη τεχνολογιών, που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν ....

την κλιματική αλλαγή που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας Jairam Ramesh, δήλωσε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον Κινέζο ομόλογο του Xie Zhenhua, πάνω στο θέμα της αντιμετώπισης του εν λόγω φαινομένου.

Η Κίνα και η Ινδία ανήκουν στην ομάδα G77 των αναπτυσσόμενων χωρών, που υποστηρίζουν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να θέσουν στόχους για την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, επειδή οι πλούσιες χώρες έχουν μεγαλύτερη ευθύνη για τις εν λόγω εκπομπές.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Συνόδου της Κοπεγχάγης, είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα που θα ενθαρρύνει τις δύο χώρες, να δεσμευτούν απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και θα τους αφήσει περιθώρια για την ανάπτυξη της οικονομίας τους.

Οι ΗΠΑ, ελπίζουν να σημειώσουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογο του Hu Jintao, στο Πεκίνο στις 16 Νοεμβρίου και αργότερα θα συναντηθεί με τον Ινδό Πρωθυπουργό Manmoan Singh, στο Λευκό Οίκο στις 24 Νοεμβρίου.

Από econews.gr Λίντα Σπυρέλη